Στο Open Day του University of Oxford!

Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να βρεθώ στην Οξφόρδη και να επισκεφτώ τα διάφορα κολλέγια του University of Oxford το οποίο είχε Open Day.

Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο με πολύ μεγάλη ιστορία … νομίζω δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι καλύτερα να σπαταλήσω αυτό τον χώρο περιγράφοντάς σου την απίστευτη εμπειρία μου.

Πρώτα απ’όλα επισκέφτηκα το Said Business School , το κολλέγιο του Oxford University που ειδικεύεται στο Business. Η χαρά μου ήταν μεγάλη και η περιέργεια ακόμα μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για το αντικείμενο των σπουδών μου.

Παρακολουθώντας την παρουσίαση του προπτυχιακού προγράμματος , σε ένα επιβλητικό- υπερσύχρονο αμφιθέταρο που πιο πολύ θύμιζε συνεδριακό κέντρο παρά αμφιθέταρο Πανεπιστημίου, εντυπωσιάστηκα απο τους καινοτομικούς τρόπους διδασκαλίας που υιοθετεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πέρα από τις διαλέξεις και αντίστοιχα φροντηστήρια που έχουμε και εμείς στην Ελλάδα , εκείνοι έχουν και τα λεγόμενα »Tutorials’‘. Κάθε καθηγητής έχει υπό την εποπτεία του 2-3 φοιτητές. Ο καθηγητής ή αλλιώς Academic Tutor έχει ειδίκευση πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο του ευρύτερου τομέα. Ο Academic Tutor συναντιέται με τους επιλεγμένους φοιτητές του 2 φορές την εβδομάδα όπου μέσα από ανοιχτή συζήτηση , μελετάνε διάφορα Case Studies ( μελέτες περιπτώσεων ) , ανταλάσσουν ιδέες με σκοπό την απόκτηση γνώσης μέσω αυτού του διαδραδτικού τρόπου διδασκαλίας. Φυσικά υπάρχουν και προσωπικές συναντήσεις μεταξύ κάθε φοιτητή και του Academic Tutor οποιαδήποτε στιγμή.

Είναι σημαντικό όμως να σημειώσω ότι κάθε έτος αποτελείται από 90 μόλις φοιτητές. Συνεπώς μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να υιοθετειθεί από το ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Το University of Oxford αποτελείται από διάφορα Colleges , καθένα από τα οποία ειδικέυεται σε διαφορετικούς τομείς.
Πράσινο παντού … ιδανικό για πικ νικ και χαλάρωση μεταξύ των διαλέξεων .
Έτσι κάπως περνάμε κι εμείς τα κενά μας στην Σχολή αχαχαχ!


Φοιτητές – εθελοντές περιμένουν τους πιθανούς νέους φοιτητές να τους ξεναγήσουν
μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δυστυχώς Open Days όμως ο εθελοντικός φοιτητικός οργανισμός Unique Minds δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό
το κενό , κάτι που έχει πετύχει εδώ και 3 χρόνια με μεγάλη επιτυχία!

Το ενθαρρυντικό από την επίσκεψή μου ήταν το γεγονός ότι το πρόγραμμα σπουδών και η δομή του μοιάζει πολύ με αυτό που ακολουθώ στο δικό μου πανεπιστήμιο ( Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ακόμα και τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος , προερχόταν από Case Studies που οι καθηγητές μας στην Ελλάδα έχουν συζητήσει εκτενώς.

Παρ’όλα αυτά , εμπειρίες σαν και αυτή σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πόσο ανταγωνιστικός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε καθώς αυτός δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Όσο σκληρά και αν έχεις δουλέψει μέχρι τώρα , μπορεί να μην είναι αρκετό για το ανταγωνιστικό περιβάλλον που μας περιβάλλει. Κάθε προσωπική επιτυχία λοιπόν καλοδεχούμενη αλλά μην αντιμετωπίσεις τον εαυτό σαν να είσαι κάτι το ξεχωριστό. Εκεί έξω υπάρχουν πράγματα που ούτε φανταζόμαστε ότι συμβαίνουν ή υπάρχουν!

Keep working λοιπόν!

Πολλά φιλιά και τα λέμε σύντομα καθώς έχω πολλά ακόμα να μοιραστώ κατά τη διαμονή μου στην Αγγλία!

Βάλλια

Σχολιάστε